top of page

što je badminton?

Badminton spada među sportove sa dugom i bogatom povijesnom tradicijom.

Sami počeci te igre mogu se naći još 3500 godina prije Krista u drevnoj Kini gdje se igralo bez reketa - rukama. Tjekom stoljeća postoje razne varijacije, od igre rukama u Kini, malim drvenim reketima u Japanu, nogama u Koreji, pa do modernijih izvedbi sličnih današnjem badmintonu u Meksiku i staroj Grčkoj.

 

U srednjem vijeku postoje dokazi o igri badmintona u Francuskoj i Danskoj, pa do Engleske, koja se smatra domovinom modernog badmintona. Moderni badminton je nastao kao varijacija igre koju su engleski oficiri donjeli iz Indije, a već 1877. je ustanovljen prvi badminton klub na svijetu.

Iz Engleske badminton se proširio u Irsku, Njemačku, Škotsku, te širom Europe i svijeta, pa je prvih 9 država članica 1934. osnovalo Međunarodni badminton savez (IBF). Danas IBF okuplja 160 država članica u 5 kontinentalnih saveza, dok je badminton od 1992. stalna olimpijska disciplina.

9eea74b840962e166f60aeb287df4654-3d-ques

Badminton u Hrvatskoj

Hrvatski badmintonski savez osnovan je 1991. godine, a odmah sljedeće godine učlanjuje se u IBF i Europsku badmintonsku uniju (EBU).

Pravila Badmintona (ukratko)

Badminton je igra slična tenisu i igraju je dva ili četiri igrača. Ova igra se obično igra na označenom polju gdje kroz sredinu nalazi se mreža koja je postavljena na većoj visini nego kod tenisa. Igrači posjeduju reket s kojim udaraju lopicu. Loptica u badmintonu za razliku od tenisa ima 14-16 zabodenih pera, što značajno usporava brzinu putanje. Cilj igre je udariti lopicu samo jednom, a loptica ne smije dotaknuti pod i prebaciti je preko mreže, ako je mreža postavljena na polju. Badminton je također moguće igrati bez mreže i označena polja.

Broj pregleda:

bottom of page